Köp Enok Grönlandspaddlel Start Enok Grönlandspaddel > Skötsel                  
                   Integrerad ekspets Enok Grönlandspaddel
Köp Enok Grönlandspaddel Standard+

Start
Att köpa & Frakt
Kontakt

Långfärdspaddel
Standardpaddel
Barnpaddel
Surfpaddel
Specialpaddel
Norsaq
Kajakhandtag
Ishacka

Utformning & Egenskaper
Skötsel
Varför grönlandspaddel
Paddelteknik
Kajak
Om Enok Grönlandspaddel
Liten träskola

Aktuellt:

* Tjäröfestivalen 2023

* Ny Barnpaddel

* Stockenträffen 2022

* Ny surfpaddel

* 100 % Sol-el

* Kajak-ishacka

* Kajakhandtag

Skötsel av Enok Grönlandspaddel


Allt trä utomhus behöver regelbunden skötsel för att bevara sina egenskaper under lång tid. Enok Grönlandspaddlar från DagOls Design är oljade med ren kokt Linolja av hög kvalitet utan skadliga tillsatser, som härdar till en hård och tålig yta. Första inoljning görs med ren Tungolja ("kinesisk träolja") eller rå linolja, som tränger extra djupt in i trät och härdar. Alla paddlar är oljade 6 gånger om inget annat är överenskommet.

För att förbättra skyddet rekommenderas ändå att en ny paddel oljas några gånger under den första säsongen, framför allt i början. Påföljande säsonger räcker normalt en till två inoljningar, men det är ingen nackdel att olja in paddeln fler gånger per säsong, beroende på hur mycket den används.

Före inoljning.

Skölj eller tvätta lätt av paddeln i rent färskvatten så att eventuellt salt och smuts försvinner. Låt torka. Stryk på ett tunt lager med kokt linolja med en ren trasa eller svamp. Torka av överflödig olja med en ren, torr trasa. Låt torka två eller tre dygn innan användning.

Observera att trasor eller svamp med linolja kan självantända under torktiden. Lägg i tättslutande plåtburk, dränk i vatten, eller elda upp. Tunna trasor kan bres ut luftigt eller hängas på brandsäkert ställe tills de torkat, för att användas vid nästa inoljning.

Förvara paddeln skyddat under tak eller allra bäst torrt inomhus, särskilt under längre förvaring, så att den har möjlighet att torka.

Reparation av skadade eller slitna ytor.

Stötskade eller slitna ytor, t. ex. handtagen, spetsar eller kanter, kan repareras och återfå ursrunglig yta, på samma sätt som med den regelbundna inoljningen. Beroende på ytans slitage, putsas denna upp till ny jämn yta med fint sandpapper (t. ex. korn 240). Putsa lätt, och inte mer än nödvändigt. Olja sedan på samma sätt som beskrivits ovan, men låt oljan sugas in i 15 minuter innan avtorkinng. Fyll under tiden på med olja om den sugs in. På reparerade ytor upprepas oljningen några gånger för att bygga upp ett nytt starkt skydd, men paddeln kan användas mellan behandlingarna om den får torka 2-3 dygn.

Små ytskador skadar inte paddeln, om de inte får vara obehandlade under för lång tid. På en oljad träyta med lätt skadat ytskikt sväller träfibrerna så att ytterligare vattenupptag hindras. Förvara paddeln torrt mellan användning och åtgärda om skadan breder ut sig.

Kontaktuppgifter:

Dag Olsson Tegelmark

Tel        070-556 1963
Epost    info@dodesign.se

DagOls Design
Solövägen 28
185 41 Vaxholm


Enok Grönlandspaddel på facebook: Enokpaddel

Organisationsnummer 5901054055  Registrerard för moms.

Företagets andra webplatser:  www.dodesign.se


               Uppdaterad 2023-08-18