Köp Enok Grönlandspaddlel Start Enok Grönlandspaddel > Om Enok Grönlandspaddel                  
                   Integrerad ekspets Enok Grönlandspaddel
Köp Enok Grönlandspaddel Standard+
Start
Att köpa & Frakt
Kontakt

Långfärdspaddel
Standardpaddel
Barnpaddel
Surfpaddel
Specialpaddel
Norsaq
Kajakhandtag
Ishacka

Utformning & Egenskaper
Skötsel
Varför grönlandspaddel
Paddelteknik
Kajak
Om Enok Grönlandspaddel
Liten träskola

Aktuellt:

* Tjäröfestivalen 2023

* Ny Barnpaddel

* Stockenträffen 2022

* Ny surfpaddel

* 100 % Sol-el

* Kajak-ishacka

* Kajakhandtag

Om Enok Grönlandspaddel


-naturliga paddlar utvecklade för bästa paddlingsegenskaper -
Enok Grönlandspadddlar tillverkas hantverksmässigt i ett litet företag på Rindö i Stockholms skärgård. Paddlarna tillverkas i olika utföranden, standardpaddlar, långfärdspaddlar och specialpaddlar som extra kraftiga rollpaddlar, kortpaddlar eller efter dina egna önskemål. Standardträslag är svensk gran av bästa kvalitet, men andra träslag används ibland. Det kan till exempel vara fur eller western red ceder. Ytan är behandlad med linolja i flera lager. Med en paddel i oljat trä får du ett suverant grepp som alltid är skönt att hålla i. En grönlandpaddel i trä är i sig själv ett vackert verktyg, men den verkliga skönheten ligger i hur dess form harmonierar med funktionen. En Enok grönlandspaddel tillverkas och utvecklas med fokus på bästa paddlingsegenskaper. Varje detalj i utformningen är ett resultat av egna tester i vattnet utanför verkstaden. Målet är att tillverka den bästa paddeln man kan använda, för att infria och övertäffa dina förväntningar. En Enok Grönlandspaddel skall du trivas med och njuta av i många år. Därför är varje paddel unik, med individuella egenskaper. Därför redovisas paddlarnas viktigaste mått och egenskaper.

Det är viktigt att en grönlandspaddel inte är för bred för att kunna dra maximal nytta av grönlandspaddlingens teknik. Det ger en mjuk och skonsam paddling utan att man förlorar fart. Tvärtom, med en riktigt utformad grönlandspaddel kan du hålla farten uppe under längre sträckor än med någon annan paddel. De väl avfasade kanterna gör att bladet får bra grepp i vattnet med ett skönt driv. Mina sk. standardpaddlar är 78-86 mm breda, och passar för lättare paddling på kortare turer, snabba accelerationer, surf, roll och kraftfulla stöd- och styrtag.  De bästa paddlarna för längre turer, tung kajak eller motvind är de 62-70 mm smala långfärdspaddlarna.

 
Läs mer om egenskaper.

De flesta grönlandspaddlar från andra tillverkare är 85-95 mm breda och levereras endast i en bredd. Det är tyvärr vanligt att bredden inte ens anges. De är i mitt tycke allt för breda för effektiv och skonsam grönlandspaddling.

Om du inte hittar en passande paddel kan jag specialbygga en som du vill ha den. Priset blir kan ibland bli något högre och naturligtvis en längre leveranstid. En färdig paddel går också i många fall att justera så att den blir som du önskar. Jag testar själv alla varianter av paddlarna för att känna att de blir som jag vill ha dem.

- naturliga och miljövänliga -

En Enok Grönlandspaddel är naturlig och miljövänlig. Paddlarna tillverkas av svensk PEFC-certifierad gran med ekspetsar från överblivna spillbitar. Ytbehandling sker med ren tungolja ("kinesisk träolja") och ren svensk linolja utan tillsatser. Till limning används vitlim för utomhusmiljö. Verkstaden drivs med förnybar el och egna transporter med E85.


Unika integrerade ekspetsar


På de flesta grönlandspaddlar gör jag en förstärkning av spetsarna i ek. Eken limmas i samma fiberriktning som resten av paddeln med det slitstarkaste ändträt ut mot änden. Förstärkningen blir helt integrerad i paddeln och lossnar därför inte, så som en förstärkning som limmas mot ändträ riskerar att göra. Ekförstärningen dimensioneras så att paddeln vid behov kan kortas några cm i varje ände med bibehållen ekförstärkning. Eken limmas också på så sätt att spetsen förstärks så att risken för splittring minskar.
Enok Grönlandspaddel med unik ekspets
integrerad ekspets Enok Grönlandspaddel


Tillverkning och Design


Jag som tillverkar Enok Grönlandspaddlar är en hängiven havskajakpaddlare. Jag bor och verkar på Rindö, en ö i Stockholms skärgård utanför Vaxholm. De innebär att jag har lätt att testa mina paddlar och känna efter vilka egenskaper de får med olika utformning. Jag har 60-70 paddeldagar om året och använder sen över 500 mil enbart grönladspaddel. Oftast har jag med mig två eller tre olika paddlar som jag alternerar emellan för att i detalj lära känna hur utformningen påverkar egenskaperna och prestandan. 
Min bakgrund är skog- och träforskare, har jobbat med produktutveckling och trädesign och är även diplomerad uppfinnare. Mitt arbete och tänkande karakteriseras av analys och utveckling mot bästa möjliga lösningar. Sedan 2001 tillverkar jag egenutvecklade träprodukter, mest möbler, som säljs på internet till Sverige och övriga Europa se (www.dodesign.se). Försäljning av Enok grönlandspaddlar startade 2017 efter introduktion på Vildmarksmässan.  

När jag utvecklar grönlandspaddlarna har jag huvudsakligen paddlingsegenskaperna och paddlingsupplevelsen i fokus. Det innebär att paddelns form är det som är viktigt. Bladens längs och bredd, tjocklek och profil, bladens och spetsens kant, handtagens och skaftets form samt paddlens vikt. Jag är mer paddlare än rollare, så det är effektiviteten och känslan i de tusentals paddeldragen jag fokuserar mest på. Vanliga grönlänska standardrollar kan man göra med i stort sett alla grönlandspaddlar, i alla fall om bladkanten inte är för bred och rund.  Det finns andra tillverkare som försöker övertyga genom utseendet eller ytan, och det är naturligtvis också viktigt för att att trivas med sin grönlandspaddel, men alltför ofta är dessa paddlar för breda för att fungera optimalt vid paddlingen för de flesta padlare. Men vi är alla olika, med olika kropp, kunskaper och inställning, och det försöker jag ta hänsyn till i utvecklingen och tillverkningen av paddlarna.

Jag anser att mina grönlandspaddlar i gran, framför allt de som har ekspetsar, är tillräckligt vackra som de är. Jag gör också paddlar med inläggningar i mörka träslag som blir extra fina, men paddlingsegenkaperna blir desamma.

Jag lägger också mycket energi på att paddeln skall kännas bra i handen. Jag har fått fram en behaglig form på handtaget (innersta delen av bladet och övergången till skaftet) som känns mycket naturlig, samtidigt som man har full kontroll på hur bladet är vinklat. Detta är absolut nödvändigt att ha kontroll på, men svårt ifall handtaget är altför runt eller om bredd och tjocklek är alltför lika. Jag föredrar en grönlandspaddel med sk. skuldror, dvs när övergången mellan skaft och blad är ett distinkt steg. Man håller då handen om bladets innerdel med tumme och pekfinger om skaftet. På så sätt känner man exakt av bladet position och får automatiskt lagom avstånd mellan händerna. Innerdelen på bladet är mjukt avrundat till en lagom stor oval som handtag. Om du föredra ett annat handtag kan jag göra en paddel så som du vill ha den.


För att du som kund skall ha lättare att veta vad det är för grönlandsapddel du köper så redovisar jag viktiga mått och egenskaper för alla paddlar. Det är ju faktiskt du som skall använda paddeln.

qajaq Sverige i samarbete med Enok Grönlandspaddel

Enok grönlandspaddel samarbetar med Qajaq Sverige, en intresseförening för traditionell grönlänsk kajakkultur. Medlemmar i föreningen erhåller 10% rabatt på grönlandspaddlar.

www.qajaq.se             facebook:
Qajaq Sverige


Enok  
Namnet Enok Grönlandspaddel kommer från min morfar Enok, vars verktyg och maskiner jag fortfarande använder i min egen verkstad. Han paddlade inte kajak, men byggde några båtar. När jag var ung, långt innan jag hade egen verkstad, var jag ibland hemma hos honom för att svarva skålar och ljusstakar. Hemma hade jag ju bara tillgång till kniv att slöjda med.
Kontaktuppgifter:

Dag Olsson Tegelmark

Tel        070-556 1963
Epost    info@dodesign.se

DagOls Design
Solövägen 28
185 41 Vaxholm


Enok Grönlandspaddel på facebook: Enokpaddel

Organisationsnummer 5901054055  Registrerard för moms.

Företagets andra webplatser:  www.dodesign.se


               Uppdaterad 2023-08-18