Köp Enok Grönlandspaddlel Start Enok Grönlandspaddel  > Aktuellt
                   Integrerad ekspets Enok Grönlandspaddel
Köp Enok Grönlandspaddel Standard+
Start
Att köpa & Frakt
Kontakt

Långfärdspaddel
Standardpaddel
Barnpaddel
Surfpaddel
Specialpaddel
Norsaq
Kajakhandtag
Ishacka

Utformning & Egenskaper
Skötsel
Varför grönlandspaddel
Paddelteknik
Kajak
Om Enok Grönlandspaddel
Liten träskola

Aktuellt:

* Tjäröfestivalen 2023

* Ny Barnpaddel

* Stockenträffen 2022

* Ny surfpaddel

* 100 % Sol-el

* NY! Kajak-ishacka

* Ny! Kajakhandtag

* Tjäröfestivalen 2019

* Läckö kajakträff 2019

*grönlandspaddling  Friluftsfrämjandet

* Mönstrade grönlandspaddlar

*Prova grönlands- paddel i sommar

* Enok Norsaq


*Gradering av bladens svikt

*Utveckling av nya paddlar

* Petrus Kajak med Dubside och Björn Thomasson.

Aktuellt om Enok Grönlandspaddlar


September 2023

Enok Grönlandspaddel på Tjäröfestivalen


Enok Grönlandspaddel på TjäröfestivalenDen 1-3 september 2023 är det dags för Tjäröfestivalen i Blekinge igen. Då drar Enok Grönlansdpaddlar dit för att låta deltagarna prova grönlandspaddlar i olika längder, bredder och utföranden. Jag ser fram emot mycket trevligt paddelsnack med entusiastiska paddlare!

Augusti 2022

Enok Grönlandspaddel på Stockenträffen

Enok Grönlandspaddel på Stockenträffen 2022För tredje året visas Enok grönlandspaddlar på Stockenträffen på Orust. 2022 är det helgen 18-21 augusti. Du kan prova grönlandspaddel i en fantastisk kajakmiljö, jämföra, känna och stilla din nyfikenhet om grönlandspaddlar. Allt om träffen hittar du på https://tjornkajak.se/stockentraffen-2022/

September 2020

Enok introducerar en ny Surfpaddel

Enok grönlandspaddel för kajaksurf
En ny surfpaddel har utvecklats. Ideerna som mynnat ut i paddelns utformning grundas på att paddelbladet skall vara så stort att det ger ett rejält stöd och rejäl styreffekt. Samtidigt skall bladet inte vara större än att man snabbt kan öka kadensen och accelerationen. Detta har uppnåtts genom att bladet inte smalnar av in mot skaftet, utan är jämnbrett hela vägen, samt dubbla skuldror för två alternativa greppbredder. Det jämnbreda bladet gör att en relativt stor andel av bladytan ligger in mot skaftet och högt upp i vattnet. Vid kraftig acceleration kan man då lättare höja kadensen när bladet lyfts en liten aning ur vattnet, dvs inte doppas lika djupt. Effekten blir en mindre bladyta som ökar möjligheten att snabbt öka kadensen.  Det yttre bredare greppet vid den extra skuldran ökar samtidigt förmågan att tillfälligt lägga större kraft i paddeldraget.
Läs mer om Enok Surfpaddel


Augusti 2020 

100 % solenergi

Efter sommarens takomläggning och installation av solceller drivs nu Enok grönlandspaddel-verkstan med enbart solenergi.


December 2019

Nyheter:

Kajakhandtag, säkerhets- och bärhandtag i ek eller gran. Gjort för att kunna hålla kajaken på ett säkert sätt i vattnet.    - Läs mer här

Enok Kajakhandtag  Enok kajakhandtag, säkert och bekvämt


Kajak-ishacka i rätt längd för vinterpaddling i isförhållanden. Ett bra hjälpmedel för att ta sig fram med kajaken bland isflak och över en iskant. Gran i skaftet och ett kraftigt huvud av aluminium och acelplast. Dubbar och spets i rostfritt stål. Självklart flyter hackan om du tappar den i vattnet.  Läs mer här.

Ishacka för vinterpaddling kajak, Enok Grönlandspaddel


13-15 september 2019 Tjäröfestivalen

Enok Grönlandspaddel åkte och visade upp sitt utbud i vimlet på årets trevligast kajakfestival.Här fanns mycket aktiviteter för alla och fantastiska festivalarrangörer från Kanotföreningen Öresund. Grattis till en lyckad kajakträff!

Intresset för grönlandspaddlar var stort och många passade på att prova, ibland för första gången. Det var roligt att se när kärlek uppstod! För den händige, eller blivande händige, fanns också möjlighet att yxa till sin egen grönlandspaddel under kunnig handledning. Konkurrensen hårdnar.
Enok grönlandspaddel i vimlet på Täröfestivalen
Enok grönlandspaddel utställare på Tjäröfestivalen
Enok grönlandspaddel i olika storlekar på Tjärö kajakfestival
Yxa till din egen grönlandspaddel
Hugg ut din egen grönlandspaddel
28-30 Juni: Läckö Kajakträff

Enok Grönlandspaddel ställer ut på Läckö kajakträff vid Vänern 28 - 30 juni. http://lackokajaktraff.se
Här har du möjlighet att prova paddlar och få råd om vilken paddel som som kan passa dig.
Läckö kajakträff har ett digert program med paddlingar på olika nivåer, paddelkurser, rollkurser mm.

Enok Grönlandspaddel på Läckö kajakträff 2019

Träffen bjöd på fantastiskt soligt väder med skiftande vindar. 200 anmälda paddlare njöt av paddlingar, kurser och umgänge. Det var härligt att se hela stranden full av kajaker, dvs de som inte var i vattnet. Dubside bjöd på en imponerande rollshow.
Björn Thomasson har en utmärkt recension av träffen med några fina kajakbilder https://www.thomassondesign.com/nyheter/lacko-kajaktraff-2019

Juni 2019: Prova grönlandspaddling med Friluftsfrämjandet

Friluftsfrämjandet Värmdö ordnar den 16:e juni en tur där du har möjlghet att prova grönlandspaddling en hel dag med paddlar från Enok Grönlandspaddel. Du får möjlighet att prova paddlar i olika storlekar och öva teknik. Start vid Björkvik, kajak kan hyras. Mer info :https://www.friluftsframjandet.se/lat-aventyret-borja/hitta-aventyr/paddling/kajak/prova-gronlandspaddel/


Maj 2019: Mönstrade grönlandspaddlar

Nu går det att få Enok Grönlandspaddlar med dekorativa ekinläggningar i skaftet och i bladet. Här syns några exempel, Enok Grönlandspaddel Nr 100, Nr 99 och Nr 98. Fler bilder finns här.

Enok Grönlandspaddlar med ekinläggningar i skaft och blad


Prova Enok Grönlandspaddlar i sommar 2019!

Jag har fått ihop årets visningar av Enok grönlandspaddlar. Enok grönlandspaddel kommer att vara utställare på några av sommarens och höstens roliga paddelträffar.

Minimässa Gröndal, Stockholm 6 Juni. För tredje året finns jag på plats på minimässan hos Örnbergs kanotsällskap i Gröndal i Stockholm på nationaldagen. Här brukar finna möjlighet att prova kajak och se rolluppvisning av Qajaq Sverige. info: Örnsbergs Kanotsällskap

Läckö kajakträff 28-30 juni. En stor kajakträff vid Väners fina paddelvatten med ett brett program med paddlingar, paddel- och rollkurser. Tillfälle att prova ut din favorit-grönlandspaddel från Enok. Info: Läckö kajakträff

Tjäröfestivalen 13-15 september. En annan spnnande kajakträff i Blekinge skärgård med ett brett program,  paddlingar, kurser, föredrag mm. Tillfälle att prova ut din favorit-grönlandspaddel från Enok. Info: Tjäröfestivalen

Stockenträffen 23-25 augusti, Tjörn . En välkänd Kajakträff på västkusten. Här brukar vara mycket aktiviteter, men programmet är inte färdigt än. Enok grönlandspaddlar finns på plats. Info kommer: Stockenträffen-facebook

Du är också välkommen hem till mig, nästan hela sommaren och resten av året på Rindö/Vaxholm i Stockholms skärgård och prova Enok grönalandspaddlar. Det finns alltid flera olika paddlar att prova, och du kan specialbeställa din egen favoritpaddel. Ring eller mejla före besök, info: Kontakt enokpaddel

Eventuellt dyker jag upp (ner?) på fler kajak"event". Tipsa mig gärna om du känner till någon trevlig kajakträff!

Mars 2019: Nu finns Enok Norsaq

Nu finns Enokpaddels Norsaq att köpa. En Norsaq eller kastträ används för rollar utan paddel och som hjälpmedel för att träna handroll. Traditionellt var eller är en norsaq ett hjälpmedel för de grönlänska jägarna att öka kastlängden med spjut. Norsaqen är gjord i gran och ek.
Norsaq av Enok grönlandspaddel

Oktober 2018: Gradering av paddelbladens svikt

För att förbättra informationen om paddlarnas egenskaper har jag börjat gradera paddelbladens svikt eller flexiblitet. Paddelbladen graderas som styva, medium eller mjuka efter hur böjliga de är vid belastning. Svikten känns som en mjukare isättning med ett distinkt avstamp i slutet av paddeldraget, ungefär som med en trampolin. En styv paddel är fastare och stummare vid paddling.
 Det blir därför lättare att få en paddel just så som man vill ha den. Vid paddling är det både skönt, effektivt och skonsamt för kroppen om paddelbladen sviktar en aning. Vid kraftiga rollar där bladen utsätts för mer belastning är det bättre med en styvare paddel.
Läs mer under Uformning & Egenskaper

Höst 2018: Utveckling av nya paddlar. 

En tvåstegs surfpaddel som både funkar att axelerera maximalt med för att fånga vågor och med stor bladyta för effektiva styrtag och stöttningar, håller på att utvecklas. Preliminära tester har visat att konceptet fungerar exakt som jag tänkt mig. Jag siktar på att ha paddlar att sälja till våren när säsongen startar.

Jag jobbar också på en extra smal hårdvindspaddel som jag provat mycket under säsongen 2018 och är fantastiskt nöjd med. Bladet är mycket litet, under 3
dm, så det är inte en paddel för nybörjare. För att den skall fungera behöver man ha en säker och bra grönlandsteknik i paddeldrag och styrtag. Den är då otroligt effektiv och lättsam att paddla med i tunga förhållanden, dvs med tung kajak eller i hård motvind. Även roll går bra med en kajak med någorlunda lågt akterdäck. En riktig favoritpaddel som jag hoppas börja sälja till vårsäsongen.
 

Juli 2018:

  Enok Grönlandspaddel var på kajakhelg hos Petrus kajak i Tranås.

Helgen 6-8 juli var jag hos Petrus Kajak och visade grönlandspaddlar. Det var många som var intresserade och provade paddlarna. Några blev så förtjusta att de köpte en direkt. Det känns väldigt bra när en kund har provat och kanske jämfört flera paddlar och sedan vet att den de köper är precis vad de vill ha.
Under helgen höll Dubside flera rollkurser och Björn Thomasson kurser i paddelteknik med grönlandspaddel. På lördagen hade Dubside en rolluppvisning med  de flesta av de grönlänska tävlingsrollarna, och använde då en Enok Grönlandspaddel. Kul! En film av Magnus Hägg från rolluppvisningen ligger på Enok Grönlandspaddels facbooksida.

Björn Thomasson fick också tillfälle att prova en Enok Grönlandspaddel, vilket resulterade i en trevlig och positiv kommentar att de var fantastiskt välgjorda, lätta och smäckra, men starka och smidiga och  skär tyst och rent genom vattnet.


Träffen i Tranås med Dubside´s och Björns Thomassons kurser återkommer nästa år. Jag kan varmt rekommendera alla som vill förbättra sina kunskaper i roll- eller paddelteknik, eller bara njuta av paddling och samvaron med alla trevliga kajakmänniskor (t ex vi från Qajaq Sverige), att åka dit. Tack Petrus och Iréne för en riktigt bra träff!

Dubside med Enok Grönlandspaddel
   Dubside med Enok Grönlandspaddlar.
Rolluppvisning av Dubside med Enok Grönlandspaddel
Rolluppvisning av Dubside med Enok Grönlandspaddel
Rolluppvisning av Dubside med Enok Grönlandspaddel
Rolluppvisning av Dubside med Enok Grönlandspaddel
Dubside rolluppvisning meb Enok Grönlandspaddel
Dubside visar de grönlänska tävlingsrollarna med en Enok Grönlandspaddel.   En video av Magnus Hägg med Dubsides rollar finns på facebook.


Kontaktuppgifter:

Dag Olsson Tegelmark

Tel        070-556 1963
Epost    info@dodesign.se

DagOls Design
Solövägen 28
185 41 Vaxholm


Enok Grönlandspaddel på facebook: Enokpaddel

Organisationsnummer 5901054055  Registrerard för moms.

Företagets andra webplatser:  www.dodesign.se


               Uppdaterad 2023-08-18