Köp Enok Grönlandspaddlel Start Enok Grönlandspaddel  > Varför Grönlandspaddel?                 
                   Integrerad ekspets Enok Grönlandspaddel
Köp Enok Grönlandspaddel Standard+
Start
Att köpa & Frakt
Kontakt

Långfärdspaddel
Standardpaddel
Barnpaddel
Surfpaddel
Specialpaddel
Norsaq
Kajakhandtag
Ishacka

Utformning & Egenskaper
Skötsel
Varför grönlandspaddel
Paddelteknik
Kajak
Om Enok Grönlandspaddel
Liten träskola

Aktuellt:

* Tjäröfestivalen 2023

* Ny Barnpaddel

* Stockenträffen 2022

* Ny surfpaddel

* 100 % Sol-el

* Kajak-ishacka

* Kajakhandtag


Enok Grönlandspaddel Nr 100 med ekmönstrade blad och skaft

Enok Grönlandspaddel

Varför Grönlandspaddel ?


Om vi vore inuiter skulle vi istället fråga: Varför europapaddel ("konventionell" storbladig paddel)? Inuiterna har utvecklat kajaker och paddlar i tusen år. De har optimerat utformningen på paddeln som dagligt arbetsverktyg för sin överlevnad. Vi har kanske lite andra krav när vi fritidspaddlar, men i grunden skall vi göra samma sak; driva fram kajaken så energisnålt, effektivt, snabbt och uthålligt som möjligt med minsta belastning och slitage på kroppen. 
Mjuk och skonsam paddling


Den mest utmärkande egenskapen hos en grönlandspaddel är att den är mjuk och tyst att paddla med. Belastningen och slitaget på enstaka muskler, leder, muskelfästen och senor är mindre och jämnare än med storbladiga paddlar. Slitage och skador minskar, man orkar längre och mår bättre i kroppen. Många med problem i axlar och handleder har förbättrats när de övergått till grönlandspaddel. Själv hade jag en envist värkande axel som jag kände av i många andra sammanhang innan jag övergick till grönlandspaddel. Efter att ha bytt till en smal paddel (70 mm) har åratals axelproblem försvunnit, trots att jag paddlar tre gånger så mycket som tidigare. Samtidigt blev jag också av med värken i handlederna.

Fördelarna med själva grönlandspaddeln i sig ur belastningssynpunkt, är att tryckcentrum är närmare kroppen (se "Utformning & Egenskaper") och bladen är mindre och smalare vilket ger mindre belastning. Med grönlandspaddel använder också en mindre yvig paddelteknik och skonsammare isättning med gradvis ökande belastning. Det ger en jämnare belastningskurva på kroppen utan utan häftiga belastningstoppar. Paddling med grönlandspaddel kräver lite mer medveten teknik, vilket gör att du  slarvar mindre Framför allt med de små långfärdspaddlarna.
Mindre tröttande


Smala grönlandspaddlar är lättare (kraftmässigt) att paddla med än bredbladigare paddlar. Paddeldragen är inte så tunga, man orkar längre och det blir roligare. Att inte bli uttröttad av paddlingen är både säkerhet och paddelglädje.

Det finns också grönlandspaddlar med breda blad kring 9 cm som dessutom är långa. De har en bladstorlek jämförbar med många europapaddlar, och fördelarna med en lättsammare och skonsammare paddling försvinner då till stor del. Dessa stora grönlandspaddlar passar mer till rollträning, surf och lekar i grov sjö, eller kortare turpaddling om du är mycket stark.
Rolla


Att rolla med grönlandspaddel och på grönlänskt vis är något helt annat än med en storbladig europapaddel. Om du får kämpa med din roll kommer du att bli förvånad hur enkelt, mjukt och självklart det är att rolla med grönlandspaddel på grönlänskt vis. Där man i en "konventionell  europeisk" roll tar sig upp ur vattnet med en kraftfull höftknyck, vrider man sig istället upp i lugn och ro utan kraftansträngning eller avancerad teknik, med paddeln som stöd. Ju lägre ditt akterdäck är, desto lättare är det, och desto långsammare och lugnare kan du ta det. Det är knappast förvånande att i princip alla som gör avancerade rollar som träning eller på tävlingar använder grönlandspaddel.Öka din medvetenhet och kompetens


Att paddla med grönlandspaddel innebär att man måste öka sin medvetenhet om paddeltekniken. En smal grönlandspaddel har mindre slarvmån. Man måste göra rätt för att det skall bra. Ju smalare paddel desto större krav ställer den på dig att använda en bra teknik. Om du inte är beredd att lära dig tekniken är det bättre att ha en bredare paddel, men du kommer bokstavligt talat inte komma lika långt. Det är inte svårt att lära sig grunderna, men om man är van vid en bredbladig europapaddel upplever en del att det är svårt att programera om sig. I början faller man lätt tillbaka i sin gamla teknik när koncentrationen släpper. Läs om i avsnittet paddelteknik med grönlandspaddel.

Efterhand som tekniken förbättras och blir naturlig, belönas man med ett härligt flyt och driv i paddlingen, samtidigt som man märker att paddlingen inte tröttar och sliter lika mycket. När flytet i grönlandspaddlingen blir naturlig ökar man också sin kompetens och medvetenhet som paddlare. Alla kan ta sig fram med en kajak. Det är bara att paddla på så kommer man framåt. Med en bred paddel tar man sig fram även med dålig teknik, fast inte så effektivt och slitsamt för kroppen. Med en smalare paddel måste man helt enkelt vara mer medveten om vad man gör för att det skall fungera bra. Därför ökar man sin kompetens. Det fina med grönlandspaddel är att du märker när du gör det bra eller mindre bra. Den är liksom säljvlärande på så sätt. Det betyder inte att det är svårt. De flesta tycker att det är omöjligt att cykla de första gångerna, men när hjärnan väl förstått blir det busenkelt.Enkel och naturlig


En grönlandpaddel är inte specialiserad för en viss typ av paddling. Den fungerar bra i all paddling, utom kanske forspaddling och möjligen extrem surf (där man kan behöva en extra bred grönlandspaddel). Jag behöver aldrig titta på min paddel, aldrig känna efter hur jag vinklar den. Min grönlandspaddel är en naturlig förlängning av armen som jag alltid vet hur hur jag håller, lika väl som jag vet hur jag håller min hand utan att titta,tänka eller känna efter. Det finns bara ett läge i handen, det är alltid rätt. Handtagen kan naturligtvis vara utformade på olika sätt. Det sätt jag utformat handtagen på en Enok Grönlandspaddel innebär att greppet alltid blir rätt, och alltid känns naturligt och bra.

Enok Grönlandspaddlar görs i olika storlekar. Alla kan i stort sett användas till nästan allt. De olika storlekarna är till för att optimera paddeln till olika användning och till just dig. Läs om bredd, längd och bladstorlek i avsnittet Utformning & Egenskaper.Trä


Att göra en grönlandspaddel i trä i stället för konstgjort material har både fördelar och nackdelar. Plast, glasfiber och kolfiber är visserligen starkare och hårdare än trä, men eftersom plast är så mycket tyngre måste man göra tunna skikt och paddeln ihålig. En skadad paddel är svår att laga och få tillbaka sin ursprungliga styrka, tyngd och balans. Trä är mjukare, även om ytan är hårdgjord med härdad olja, men kan nästan alltid renoveras eller repareras. Det går också utmärkt att ändra på längd, bredd, bladprofil, kanter eller handtag. Om du efterhand som din kompetens ökar önskar dig en smalare eller kortare paddel, eller vassare kanter är det lätt att ordna. En grönlandspaddel i trä är en paddel att växa i. Om du mot förmodan tycker att din Enok Grönlandspaddel är för kort eller smal så kan jag också göra den längre eller bredare åt dig genom att lägga på spetsar eller kanter. Fördelen med en paddel i oljat trä är också att den alltid är behaglig att hålla i. Det blir inte lika halt och kallt som med konstgjort material. En naturlig paddel.

Ur klimatsynpunkt är nog också trä det bästa material man kan välja. Dessutom biologiskt nedbrytbart, bara att elda upp eller kompostera någon gång i framtiden. Enok Grönlandspaddlar tillverkas av PEFC-certifierad svensk gran och ren solenergi.


Kontaktuppgifter:

Dag Olsson Tegelmark

Tel        070-556 1963
Epost    info@dodesign.se

DagOls Design
Solövägen 28
185 41 Vaxholm


Enok Grönlandspaddel på facebook: Enokpaddel

Organisationsnummer 5901054055  Registrerard för moms.

Företagets andra webplatser:  www.dodesign.se


               Uppdaterad 2023-08-18