Köp Enok Grönlandspaddlel Start Enok Grönlandspaddel  > Surfpaddel                 
                   Integrerad ekspets Enok Grönlandspaddel
Köp Enok Grönlandspaddel Standard+

Start
Att köpa & Frakt
Kontakt

Långfärdspaddel
Standardpaddel
Barnpaddel
Surfpaddel
Specialpaddel
Norsaq
Kajakhandtag
Ishacka

Utformning & Egenskaper
Skötsel
Varför grönlandspaddel
Paddelteknik
Kajak
Om Enok Grönlandspaddel
Liten träskola

Aktuellt:

* Tjäröfestivalen 2023

* Ny Barnpaddel

* Stockenträffen 2022

* Ny surfpaddel

* 100 % Sol-el

* Kajak-ishacka

* Kajakhandtag

Enok SurfpaddelEnok Surf grönlandspaddel

Dessa paddlar är speciellt utvecklade för att användas vid kajaksurf. De fungerar också utmärkt till all annan paddling eller roll då man vill använda en grönlandspaddel. Det är en mångsidig, kraftig och tålig paddel med förhållandevis stor bladyta för stöd och styrtag. Dess utformning är speciellt till för att underlätta acceleration och fånga vågor. Paddeln kan fås i olika bredder och längder.

Enok Grönlandspaddel för Surf. Grepp vid accelerationDubbla skuldror.
Skaftet har dubbla övergångar till bladet, skuldror, som fungerar som handtag. Den inre använder man vid all vanlig paddling där man håller paddeln med normal bredd mellan händerna. Den yttre används vid kraftig acceleration där man flyttar ut händerna till ett bredare grepp för att tillfälligt få mera kraft. Fördelen med två fasta lägen är att handerna alltid hamnar rätt direkt, även i stökiga lägen. Samtidigt har man i bägge lägena full kontroll på bladets vinkling samt rejäla och bekväma grepp.


Jämnbreda blad utan avsmalning.
Jämnbreda blad som inte smalnar av inåt ger en bra möjlighet att variera bladytan i vattnet. Genom att lyfta bladet en aning, ca 1 dm, blir den totala bladytan i vattnet väsentligt mindre, eftersom den inre delen av bladet som lyfts upp (eller inte doppas ner) har full bredd. Detta medför att paddeln tillfälligt får egenskaper som en mindre paddel med liten bladyta. Med en sådan är det betydligt lättre att snabbt öka kadensen (frekvensen avpaddeltag) för att gör aen snabb acceleration. Skillnaden här mellan ett stort och ett litet blad i vattnet är mycket stor. Genom att kombinera lyftet med att öka bredden mellan händerna till den yttre skuldran ökan accelaretionsförmågan ytterligare.
I de fall man önskar en storbladig grönlandspaddel, är en liten avsmalning av bladet en fördel vid glidande tag och roll, då bladbredden i spetsen inte behöver öka så mycket. Det gör det lättare att hålla bekvämt om spetsen, speciellt om man har små händer.

Diamond-form
Både blad och handtag har på dessa paddlar utrustats med sk diamondform, dvs en romboid form som ger bladet en markerad ås eller vinkel mitten längs bladytan. Detta ger en mycket stark och kraftfull paddel utan att öka vikten för mycket. Ett sådant blad ger bra kontroll av bladvikeln och ett bra grepp i vattnet. Alla dessa paddlar har styva  och starka blad.

Olika bladstorlek, bredder och längder
Surfpaddlarna görs i olika bredder och längder, vilket ger stor valfrihet  på vilken bladsorlek och egenskap på paddeln man önskar. Framför allt ger de olika bladbredderna paddlarna väsentligt olika egenskaper.  Breda blad, runt 80 mm, ger en stor kraftfull paddel med rejält stöd och styrförmåga, men är tungpaddlad för vanlig turpaddling. En sådan paddel kräver en relativt stark paddlare för att kunna utnyttja surfpaddelns accelarationsegenskaper fullt ut. Smala blad, rund 60 mm, ger en mer normalstor paddel med normalt stöd och styrförmåga, är en bra turpaddel för lättare surf och har fantastiska accelerationsegenskaper även för mindre starka paddlare, Det gör den till en mycket bra allround-paddel för många paddlare. För större stöd- och styrförmåga vid surf väljer man ett mellanting, runt 70 mm bredd, men tappar då lite av turpaddelns lätthet i paddlingen.

Surfpaddlar i lager
Kontaktuppgifter:

Dag Olsson Tegelmark

Tel        070-556 1963
Epost    info@dodesign.se

DagOls Design
Solövägen 28
185 41 Vaxholm


Enok Grönlandspaddel på facebook: Enokpaddel

Organisationsnummer 5901054055  Registrerard för moms.

Företagets andra webplatser:  www.dodesign.se


               Uppdaterad 2023-08-18